βιολογικα προιονταβιολογικα προιοντα

Η σημασία των βιολογικών προϊόντων

Μοιραστείτε τοfacebook icontwitter icongplus icon
CityBioFarm - Η σημασία των βιολογικών προϊόντων

Τα βιολογικά προϊόντα σε σύγκριση με τα συμβατικά είναι πολύ πιο υγιεινά γιατί στην καλλιέργεια τους δεν χρησιμοποιήθηκαν ορμόνες, λιπάσματα, βιταμίνες ή αντιβιοτικά, δηλαδή παρεμβάσεις που είναι έξω από τη φυσιολογική τους ζωή.


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ για τα βιολογικά προϊόντα πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή ένωση, ονομάζεται Ποιοτική Χαμηλού Συντελεστή Παραγωγής Τροφή(QLIF project) και συμπέρανε ότι:

 1. Οι βιολογικές τροφές είναι πολύ πιο θρεπτικές από τις συμβατικές.
 2. περιέχουν μέχρι και 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά.
 3. Το βιολογικό γάλα περιέχει 90% περισσότερα αντιοξειδωτικά. 

Επίσης περιέχουν περισσότερες βιταμίνες , θρεπτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία γύρω στο 20-30% σε αντίστοιχο βάρος τους σε αντίθεση με τα συμβατικά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό. Είναι πιο γευστικά και μυρωδάτα και καλλιεργούνται με μεθόδους πολύ πιο φιλικές για το περιβάλλον. Πολλές φορές τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ΄΄άσχημα΄΄ από τα συμβατικά. Αυτό συμβαίνει γιατί γίνεται ελάχιστή ή καθόλου εξωγενής παρέμβαση για τη βελτίωση του σχήματος και του χρώματος των φρούτων και λαχανικών .

βιολογικά προϊόντα

Σε προηγούμενη μελέτη (τη σημαντικότερη και ίσως την πιο αμερόληπτη διεθνώς ) που έγινε από την AFSSA(Agence française de sécurité sanitaire des aliments) με την αξιοποίηση αναλύσεων Γαλλικών οργανισμών και αποτελεσμάτων ανεξάρτητων μελετών άλλων χωρών της περιόδου 1980-2003 προέκυψαν αναλυτικά τα ακόλουθα στοιχεία:  

 1. Περιεκτικότητα σε ίνες : Τα βιολογικά λαχανικά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ( ίνες ) από τα συμβατικά.
 2. Λιπίδια: Το κρέας των ζώων που εκτρέφονται βιολογικά έχει μειωμένη ενδομυϊκή περιεκτικότητα σε λίπος, περισσότερα αμινοξέα, υψηλότερα επίπεδα πολυακόρεστων και χαμηλότερα μονοακόρεστων λιπαρών.
 3. Βιταμίνες: Παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C.
 4. Φυτο-μικροσυστατικά (phytomicroconstituants): Παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα σε πολυφαινόλες στα βιολογικά φρούτα και λαχανικά και σχετικά χαμηλότερες θετικές διαφορές στα επίπεδα λυκοπενίου.

Σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια η βιολογική παραγωγή υπερτερεί συντριπτικά έναντι της συμβατικής αφού δεν χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα, αντιβιοτικά και ορμόνες.  

 • Φυτοφάρμακα:
  Όλες οι διαθέσιμες μελέτες και τα στοιχεία που αναλύθηκαν έδειξαν ότι το σύνολο σχεδόν των βιολογικών δεν περιείχαν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία.
 • Νιτρικά:
  Λόγω της απαγόρευσης χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων,  τα επίπεδα νιτρικών στα βιολογικά λαχανικά ήταν σε όλες τις περιπτώσεις πολύ χαμηλότερα των συμβατικών.
βιολογικά προϊόντα

Επιπλέον, μια ακόμη έρευνα έρχεται να πιστοποιήσει τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων, έναντι των συμβατικών. Αυτή τη φορά οι επιστήμονες έβαλαν στο μικροσκόπιο το γάλα και συμπέραναν πως το βιολογικό γάλα έχει περισσότερα λιπαρά οξέα τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό PLoS ONE, βασίστηκε στις δοκιμές σε 400 δείγματα βιολογικού και συμβατικού γάλακτος οι οποίες διήρκησαν επί 18 μήνες.

Τέλος, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Charles Benbrook, καθηγητή έρευνας στο Κέντρο για τη Διατήρηση Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στο Washington State University, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των λιπαρών οξέων ωμέγα 6 και ωμέγα 3 σε βιολογικά και συμβατικά γάλατα. Το βιολογικό γάλα περιείχε υπερδιπλάσια ωμέγα από αυτά των συμβατικών, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές οφείλεται στη σωστή διατροφή που ακολουθούν τα ζώα στις βιολογικές φάρμες.


ΓΙΑΤΙ ΝΑ  ΕΠΙΛΕΞΩ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ-Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕΙ


Τα βιολογικά προϊόντα σε σύγκριση με τα συμβατικά, μας προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας και στο περιβάλλον. Μερικά από τα οφέλη είναι :

 • Δεν εκθέτουν τον οργανισμό μας σε φυτοφάρμακα και άλλες βλαβερές χημικές ουσίες όπως το κάδμιο.
 • Έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών (British Journal of Nutrition). Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά διότι προστατεύουν το σώμα από μόρια που είναι επιβλαβή για την υγεία.
 • Καλλιεργούνται με μεθόδους πιο φιλικές στο περιβάλλον και δεν μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες.
 • Παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων, συστατικά των οποίων η αυξημένη πρόσληψη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.
 • Είναι πιο υγιεινά , διότι δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την καλλιέργεια τους ορμόνες, λιπάσματα ή αντιβιοτικά, δηλαδή παρεμβάσεις που είναι έξω από την φυσιολογική τους ζωή.
 • Έχουν πιο αυθεντική μυρωδιά και γεύση.
 • Η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών γίνεται στο ακέραιο χωρίς την επιπλέον πρόσληψη χημικών κατάλοιπων.
 • Καμία έκθεση σε κάποια φυτοφάρμακα που σχετίζονται με μορφές καρκίνου αλλά και στειρότητα σε αγρότες.
 • Δεν θα προσληφθούν υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων σε τρόφιμα που πολλές φορές βρέθηκαν πάνω από τα ασφαλή για τον άνθρωπο όρια.

Follow @instagram

βιολογικα προιοντα newsletter

ΚΕΡΝΑΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Κάντε μια στάση από το κατάστημά μας! Κάθε μέρα κερνάμε βιολογικά! Κάντε εγγραφή στο newsletter για να σας ενημερώνουμε για γευστικές δοκιμές, μαγειρικές επιδείξεις από τον Chef μας, παρουσιάσεις από ειδικούς διαιτολόγους και γυμναστές! Μείνετε συντονισμένοι...

Θέλουμε να ακούσουμε τη γνώμη σου! Μοιράσου την μαζί μας!

καταστημα βιολογικων προιοντων θεσσαλονικη facebook FACEBOOK καταστημα βιολογικων προιοντων θεσσαλονικη instagram INSTAGRAM
Your Saved Item (0)